Zorunlu Trafik Sigortası alırken kafanıza takılanlar mı var?
Trafik sigortası, aracınızla yaptığınız kazalar sonucu zarar gören 3. şahısların korunması için devlet tarafından uygulanan zorunlu bir sigorta türüdür. Trafik sigortasının kapsamı, sanılanın aksine kasko sigortasından daha farklıdır. Zorunlu trafik sigortasında;
• Karşı aracın hasarı, trafik sigortası tarafından karşılanır.
• Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında ortaya çıkan tedavi ve diğer masraflar için kullanılır. Ayrıca yaralanmalı kazalardan sonra yaralının kısmı olarak ya da süresiz çalışamaz hale gelmesi durumunda trafik sigortası devreye girer.
• Kazaya araç karışmasa bile sokak hayvanlarına, taşınmaz mallara ya da herhangi bir kamu malına verdiğiniz zarar trafik sigortasından karşılanır. Örneğin kaza sonucu trafik lambası devirdiğinizde bu trafik lambasının masrafı trafik sigortanızdan karşılanır.
Sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirebileceğiniz zorunlu trafik sigortası varken, tek tek şirketlerin müşteri hizmetleri ve çağrı merkezleri ile uğraşmanız oldukça büyük bir vakit kaybına yol açabilir. esigorta’nın sunduğu online trafik sigortası hizmetinden faydalanmak için ise sadece yedi soruya yanıt vermeniz yeterli olacaktır. Dakikalar içinde trafik sigortası poliçesini kredi kartınız üzerinden taksitlendirebilirsiniz üstelik sadece bir tıkla! Sigorta şirketlerince belirlenen bu fiyatlar ile zorunlu trafik sigortası teklifi alabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası poliçe primleri 7 basamaktan oluşan bir tarife dâhilinde belirlenir. Basamaklar belirlenirken birtakım kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Özellikle araç sürücünün geçmiş zamandaki araç kullanım performansı dikkate alınır. Bunun anlamı, basamak sayısı düştükçe sürücünün kaza ve hasar riskinin artması aynı zamanda belirlenen sigorta poliçelerinin de yüksek olmasıdır. Belirtilen basamak tarifesine göre 7. basamağın en güvenilir araç sahibi olduğu söylenebilir. İlk kez otomobil sahibi olan araç sürücüleri ise basamak sistemine 4. kademeden giriş yapar ve kaza yapmadan geçirdiği her yıl derecesi bir basamak yükselir ancak trafik kazası yaparsa kademesi düşer.
7. basamak: poliçenin 3. yılında hasarsızlık devam ediyorsa %45 indirim,
6. basamak: poliçenin 2. yılında hasarsızlık devam ediyorsa %30 indirim,
5. basamak: poliçenin ilk yılı hasarsız tamamlandıysa %15 indirim,
4. basamak: Trafiğe ilk kez çıkan araç sahipleri için uygulanır.
3. basamak: poliçenin ilk yılı hasarla sonuçlandıysa %50 zam,
2. basamak: poliçenin 2. yılı hasarla sonuçlandıysa %100 zam,
1. basamak: poliçenin 3. yılının da hasarla sonuçlanması ile %150 zam uygulanır.
Bir tıkla sigorta teklifi aldınız. Aynı şekilde sadece bir tıkla, esigorta üzerinden kredi kartınızla peşin veya taksitli olarak seçtiğiniz sigorta şirketi poliçesini anında alabilirsiniz. esigorta ile paylaştığınız bilgiler üçüncü bir kişi tarafından görülemez.
Sigorta şirketleri tarafından belirlenen primler aracın yaşı, marka ve modeli, trafiğe kayıtlı olduğu il ve hasarsızlık indirimi gibi başlıklar dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
1- Trafik sigortası zorunlu, kasko ise isteğe bağlıdır. Trafik sigortası neden zorunlu derseniz; sigorta yaptıran aracın değil tamamen karşı tarafın hasarını karşılamaya yöneliktir.
2- Trafik sigortanızın günü geçtiyse ya da hiç yaptırmadıysanız aracınız çevirmeye takıldığına trafikten men edilir. Trafik sigortası süresi bitmeden yenilenmelidir. Araç kaskosu için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kasko takibi yapmak araç sahibinin ve kasko şirketinin inisiyatifindedir.
3- Trafik sigortası teminatları devlet tarafından belirlenmiştir. Sınırları ve limitleri her yıl devlet tarafından güncellenir. Fakat kasko poliçeleri hazırlanırken limitler ve teminatlar sizin inisiyatifinize bırakılır. Ayrıca kasko içerisine ferdi teminatlar eklenebilmektedir. Ferdi teminatlar; sigortalıya yapılacak tedavi için aile üyelerinin sevki, acil mesajların iletilmesi, yolculuğun durdurulması sonucu erken dönüş gibi konuları içermektedir.
4- Trafik sigortası devlet tarafından sınırları çizilmiş bir sigorta türüdür. Bütün sigorta şirketleri aynı sigorta içeriğini kullanır fakat farklı fiyatlamalar sunabilirler. Bu yüzden zorunlu trafik sigortası yaptırmadan önce birkaç sigorta şirketinden teklif almalı, en ucuz olanı tercih etmelisiniz.
5- Kasko için durum çok farklıdır. En ucuz olan kasko çoğu zaman en işe yarar kasko modeli olmayabilir. İhtiyaçlarınızı çok iyi bilmeli ve bu yönde en çok işinize yarayacak olan kaskoyu yaptırmalısınız. Kasko içerinde deprem, yangın, çalınma gibi sizin elinizde olmayan sebeplerden oluşabilecek maddi kayıplar da karşılanmaktadır.
6- Trafik sigortası araç satın alındıktan sonra 15 gün içinde yapılmalıdır. Kasko ise araç sahibine bağlıdır, herhangi bir süre kısıtlaması ya da yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır.
7- Kasko poliçenize bağlı olarak istediğiniz zaman iptal edilebilir, trafik sigortasını iptal ettirmek gibi bir durum söz konusu değildir. Yalnızca aracınızı satarsanız iptal edebilirsiniz.
Yaptırılması yasal olarak zorunlu tutulan zorunlu trafik sigortası, trafikte var olan mevcut her araç için geçerliliğini korumaktadır. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar Bu sigortayı yaptırmamış araçlar seyir halinde trafik ekipleri tarafından belirlendiği takdirde, araçlar trafikten men edilir.
Araç sahibi eğer trafik sigortası poliçesine sahip değilse ve trafikte yaşanan bir kaza sonucundan kusurlu olarak görülürse tüm hasar ve masrafları kendi bütçesinden ödemesi zorunlu tutulur. Karşı tarafta meydana gelebilecek olası fiziksel hasarlar da poliçesi olmayan araç sürücüsü tarafından karşılanmaktadır.
Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan geçen her ay için yüzde beş oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.