DASK Sigortası alırken kafanıza takılanlar mı var?
DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) 2000 yılından beri faaliyet gösteren Türkiye’deki zorunlu deprem sigortası edindirme amacıyla çalışan bir kamu kuruluşudur.
Zorunlu deprem sigortası, deprem nedeni ile zarar görmüş veya tamamen yıkılmış binaların zararlarının karşılanması ve deprem nedeni ile oluşan yangın, yer kayması, tsunami gibi depremden dolayı oluşan doğal felaketlere karşı konut sahibine de maddi güvence sağlıyordur.
DASK’ın ülkenin herhangi bir yerinde oluşacak deprem sonrası yıkılan binaların ve konutların oluşturacağı maddi ve manevi zararı çok hızlı bir şekilde karşılayarak, deprem sonrası oluşan yıkım durumunun tekrardan normal haline dönmesini amaçlamaktadır.
• DASK kapsamındaki bütün konutların depreme karşı güvence altına alınması
• Deprem risk paylaşımının sağlanması
• Depremden dolayı oluşacak hasarın maddi yükünün, uluslararası reasürans ve sermaye piyasalarına dağıtılmak suretiyle hafifletilmesi
• Devletin depremlerden sonra oluşan mali yükünün hafifletilmesi
• Deprem sonrası oluşacak maddi yükün devlet tarafından halka vergi olarak dönmesinin engellenmesi
• Toplumda deprem bilincinin geliştirilmesi
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ile Zorunlu Deprem Sigortasının düzenlenmesi; 4484 sayılı Kanunla değişik 27/8/1999 tarihli ve 4452 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu'nca 25.11.1999 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Bu kanunun amacı deprem sonrasında ortaya çıkan maddi ve manevi kayıpların, uluslararası reasürans altına alınıp korunmasını amaçlamaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 160 bin TL’dir.
Ödenecek prim, 29 Aralık 2012 Cumartesi günü 28512 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tarifenin 3'üncü maddesinde belirtilen esaslara göre (Madde3: Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 160 bin TL’dir) tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre aşağıdaki tarife uygulanmak suretiyle bulunan tutara 10 TL ilave edilerek hesaplanır. İstanbul ilinde bulunan rizikolar için bu tutar 15 TL olarak uygulanır. Bu şekilde belirlenecek asgari prim tutarı her halükarda deprem risk bölgesine göre birinci bölgeden beşinci bölgeye sırasıyla 70 TL, 60 TL, 50 TL, 40 TL ve 30 TL’den az olamaz.
DASK poliçesi kapsamındaki her bir hasar için %2 oranında tenzili muafiyet uygulanır. DASK muafiyet dışında kalan kısmından sorumludur. Her 72 saatlik dönemde muafiyetlik açısından bir hasar olarak gözlenir.
DASK zorunlu deprem sigortası 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir. Zorunlu deprem sigortası her yıl spoliçe sigorta sahibi veya sigorta ettiren tarafından yenilenmelidir.
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak zorundadır.
Zorunlu deprem sigortası, deprem nedeni ile meydana gelen doğal afetler ve depremin doğrudan etki ettiği durumlarda geçerlidir. Depremin neden olduğu tsunami, yangın, yer kayması sonucu maddi hasar oluşan konutlar ve depremin doğrudan konuta verdiği her türlü zararı temin altına alır. Buna bacalar, temeller, çatılar, koridorlar gibi kısımlar da dahildir.
9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler, Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar, Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar, Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar, Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar, Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar sigorta kapsamı dışındadır.
• Enkaz kaldırma masrafları, iş kaybı, kira gelirinin aksaması, işyeri masrafları ve bunlardan doğan bütün zararlar
• Taşınır malların zararı
• Bedensel zararlar (ölüm dahil)
• Manevi tazminatlar
• Deprem dışı binada meydana gelen zararlar
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nun 11.maddesinde “Zorunlu Deprem Sigortası’nın kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili olarak yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, Zorunlu Deprem Sigortası’nın varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilir.” hükmü çerçevesinde, 18 Ağustos 2012 tarihinden itibaren tüm elektrik ve su idarelerinde abonelik işlemleri esnasında Zorunlu Deprem Sigortası beyan edilmesi mecbur hale getirilmiştir.
Tapu işlemlerinde, alım-satım, ipotek gibi resmi durumlarda sigortalı olma şartı aranmaktadır. Bu husus, 6305 Sayılı Kanun’un 11. maddesinde tekrar düzenlenmiştir. Tapu işlemleri yapacak olanlara kolaylık sağlaması ve tapu dairelerindeki operasyonel yükün azaltılması amacıyla kurumlar arasında elektronik bilgi akışını sağlayan entegrasyon bulunmaktadır.
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 13’üncü maddesi, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Çalışma Esasları Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesi, Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin 5’inci maddesi ve Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatının 7’nci maddesine göre bankalar tarafından kullandırılan konut kredileri ile bağlantılı olarak yaptırılması gereken Zorunlu Deprem Sigortası, konut kredisi kullanan tarafından yaptırılmamış ise krediyi veren banka tarafından sigortalıya bilgi verilerek yapılmalıdır. Kredi süresince, sigortalı tarafından yenileme yapılmaması durumunda, banka tarafından sigortalıya bilgi verilerek ilgili poliçenin yenilenmesi gerekmektedir.
Sigortalının zarar bildirimi yapması için DASK’ın Alo DASK 125 hattını arayarak zarar bildirimi yapabilir. Ayrıca, sigortayı yaptırdıkları sigorta şirketini arayarak da bildirim yapabilirler.
Zorunlu deprem sigortasından yararlanmak için konutun tamamen veya kısmen deprem nedeni ile hasar görmüş olması gerekmektedir.
• TC Kimlik Numarası veya Poliçe numarası ile Hasar Bildirimi
• Güncel tapu bilgisi
• Açık Adres
• Telefon
Sigortalı bina üzerinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin yanı sıra deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa, bu konuda DASK'a bilgi verilmesi gerekmektedir.
Deprem sonrası hasar gören binanınıza ihbar yaptıktan sonra DASK tarafından görevlendirilen bağımsız çalışan hasar tespit çalışanları görevlendirilir.
Alanında tecrübeli hasar eksperleri inceleme ve tespit raporu oluşturur.
Binanız daha önceki bir depremde hasar görmüş olsa bile, hasar kategorisinin gerektirdiği kriterlere bağlı olarak sigortalanabilmektedir.
Hasar görmüş binalar, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Hafif-Orta-Ağır" olarak üç bölümde sınıflandırılır.
Ağır Hasarlı Binalar: Resmi kurumlar tarafından yıkımına karar verilen ve “ağır hasarlı” olarak tespit edilen binalar sigortalanmaz.
Orta Hasarlı Binalar: Bu kategorideki sigortalandırma, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesi zorunluluğu taşır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin resmi olarak belgelendirilip sunulması koşuluyla mümkündür. Söz konusu belge, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen, binanın “oturabilir” durumda olduğu gösteren uygunluk belgesidir.
Hafif Hasarlı - Hasarsız Binalar: Bu binaların sigortalanmasında, sigortalının beyanı esas alınır ve sigorta poliçesi buna göre yapılır.
Zorunlu Deprem Sigortası Tazminatı rizikonun geçtiği yere ve binanın yeniden yapıldığı mevcut piyasa koşullarına göre esas alınarak tazminat hesabı yapılır.
Sigorta tazminatı hiçbir durumda poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olamaz. Her hasar için sigorta bedelinin %2’si oranında tenzili muafiyet uygulanır.
Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarına göre belirlenen tazminat tutarı, hasarın olduğu yerleşim bölgesindeki banka şubelerine “İsme EFT/Havale” yolu ile gönderilir. Bu banka şubeleri kanalıyla poliçe ve hasarlı konutun sahipliği kontrol edilerek, ilgili hak sahibine tazminat ödemeleri yapılmaktadır.