Kasko sigortası, kendi aracınızda gelen maddi zararları teminat altına alırken, Trafik sigortası aracınızın üçüncük kişilere vereceği maddi ve fiziksel hasarları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır.
Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu hasarların karşılanmasını istiyorsanız kasko sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
Şirketler, teminatların geliştirilmesi ve daha çok amaca hizmet edebimesi için paket poliçeler oluşturmaktadırlar. Bu bağlamda isterseniz, kasko sigortası ile birlikte İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası, Seyahat Araç Destek Sigortası gibi teminatları da alabilirsiniz.
Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına www.tsb.org.tr’den Mal Sigortaları bölümü içinde Kasko sigortası alanından ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Kasko Poliçesi içerisinde yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası ve Hukuksal Koruma Teminatları Genel Şartlarına, Sorumluluk Sigortaları alanından Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası ve Hukuksal Koruma Sigortası alanlarından ulaşabilirsiniz.
Ferdi Kaza Teminatı Genel Şartlarına ise; Can Sigortaları bölümü içinde Ferdi Kaza Genel Şartları başlığından ulaşabilirsiniz.
Kaza tespit tutanağını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları
Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları
Hukuksal Koruma Sigortası Genel Şartları
Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları
Kaza Tespit Tutanağı
Dar Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarından bazıları için teminatın verildiği üründür.
Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı için teminatın verildiği üründür.
Genişletilmiş Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerden bir kısmı için teminatın verildiği üründür.
Tam Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek tüm riskler için teminatın verildiği üründür.
Sigorta şirketleri teminatın içeriğine göre poliçe başlığına ez az 16 punto büyüklüğünde harflerle söz konusu ürün ismini yazmakla yükümlüdür.
Muafiyetli kasko, tespit olunan bir miktara veya hasar bedelinin belli bir oranına kadar olan zararın sigortacı tarafından tazmin edilmeyeceği türden poliçelere denir. Bu şekilde belirlenen muafiyetler en az 14 punto büyüklüğündeki harflerle poliçeye yazılmak zorundadır.
Sigortalı aracın kasko teminatının kapsadığı bir kaza sonucu zarar görmesi halinde (çalınma durumu hariç) makul tamir süresi içinde, taşıtın kullanım ve gelir kaybından doğan, özel araçlar için “ulaşım giderleri”; ticari araçlar için “iş durması” teminatları, zararları belirlenen limitlerle sınırlı olacak şekilde ek prim ile teminat altına alınabilir.
Garanti Fonu ya da diğer adıyla Güvence Hesabı, sigortalının zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin fiziksel olarak görülen zararların masraflarını karşılamakta ve kaza sonrasında sakat kalma durumunda sakatlık tazminatı, ölüm durumunda ise ölenin desteğinden yoksun kalan fertlere destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesini sağlamakla yükümlü fondur.
Sigorta Murakebe Kanuna göre; bir sözleşmenin unsurları içerisinde taraflardan birsi bu sözleşmede yer alan herhangi bir hususta sigorta yaptırmayı zorunlu tutarsa, sözleşmeye sigortanın belirli bir şirkete yaptırılmasına forse etmeye hakkı yoktur. Buradan anlaşılacağı üzere bankalar, kredi verdikleri müşterilerinin risklerinin düşürülmesi için belli teminatları içeren bir sigorta yapılmasını isteyebilir ama sigorta şirketi seçimi konusunda sizi zorlamaya hakları yoktur.
Paylaşmış olduğum tüm bu bilgiler, bütün sigorta şirketleri için geçerlidir.